Oss

Oss

onsdag 7. januar 2015

Årskavalkade 2014

Godt nytt år!

Og takk for det gamle!
Som en blogg (rosa eller ei) med respekt for seg selv, så tar også vi en oppsummering av året som har gått. Selvfølgelig i kronologisk rekkefølge, etterfulgt av den deiligste statistikk!





I Januar startet denne bloggen opp, og i løpet av året har vi hatt 4000 klikk innom. Takk for besøket! Det mest populære blogginnlegget i løpet av hele året var innlegget om sportsutstyret vi låner ut. Det, takket være alle de der ute som delte vårt innlegg på facebook. Jo flere som leser det, jo flere vet om dette unike tilbudet. Tusen takk! Tilbudet gjelder i år også, så det er bare å komme innom for å låne ski, skøyter, lavvo osv HELT GRATIS!
Samme måned begynte Elin med lesesirkel. Den er fortsatt like populær, og den starter opp igjen i år torsdag 8. januar kl 13.00. Januar var også måneden vi fikk nye kontorstoler (!), åpnet på mandager igjen (kl. 10 - 16) OG begynte med e-bøker.





I februar var det OL i Sotsji, og vi rigga til med storskjerm og konkurranse om hvor mange gull Norge ville ta. Den vant Sonja, som tippet nærmest.
I vinterferien feiret vi morsmålsdagene, sammen med barnehagene i kommunen som fikk sett filmen om den stygge andungen. Læringssenteret på Kalstad bidro til utstillingen vår, med hilsninger på sitt morsmål.





I Mars satset vi på en engelsk for barn og unge. Dette var også måneden bibliotekets barnslige avdeling dro på skoleturne med et rim&regle-show for alle andreklassingene i kommunen.






I April dro vi på studietur til Stavern. Larvik bibliotek har en filial i Stavern, som hadde blitt gjort om til "et meråpent bibliotek". Det vil si at det i tillegg til vanlige åpningstider, er åpent mellom 6 og 22 alle dager (for de med lånekort og kode.). Dette var vi fra Kragerø nysgjerrig på, og vi ble positivt overrasket over tilbudet.
Vi feiret Prøysen, med turne til alle tredjeklassene i kommunen. Her fikk de en smakebit av både skolebibliotek, ordspill og Prøysen sitt forfatterskap, før "Prøysenstund med Reddharene" kom.
Påska kom i April, og vi slo til med ny godteri-konkurranse. Ved å legge utlånskvitteringen i en urne, så var man med i trekningen av en stort påskeegg fylt av godsaker. Sonja vant ikke denne gangen...






Ny måned og ny studietur! I Mai gikk turen til det nye biblioteket på Notodden: Bok og blueshuset. Her fant vi mye vi ville ha på eget bibliotek.





I Juni kom den store ommøbleringen! Aviser og tidsskrifter flyttet opp. Skjønnlitteratur og faglitteratur byttet plass i voksenavdelingen. All litteratur på andre språk ble samlet i underavdelingen. Det samme ble alle TVene med spillkonsollene. En god treningsøkt for samtlige biblioteksansatte.
Vi åpnet også årets utstilling på biblioteket. I 2014 var det 100 år siden Theodor Kittelsen døde. Han var som alle vet, født i Kragerø. Vår utstilling ble derfor en fotoutstilling inspirert av Theodor Kittelsens Jomfrulandsserie, med Helge-Petter Hareide og Øistein Tovsen.
Vi utvidet suksessen med utlån av sportsutstyr til å gjelde sommerutstyr også. Nå kan du låne redningsvester, våtdrakter, vollyball og badminton, for å nevne noe
19. Juni fikk vi besøk av Karsten Alnæs som holdt foredrag om grunnlovsjubileet.





I Juli tok vi en velfortjent ferie, så klart ikke alle samtidig. På grunn av det fine været, så var det stille på biblioteket, men likevel var utlånstallene relativt høye denne måneden. Lesekonkurransen vi hadde i løpet av sommeren slo ny rekord. Om det var været, eller sjansen for å vinne en splitter ny ipad som var årsaken vites ikke.





August kom og feriefolket reiste, noe vi merket godt på innleveringsluka vår. Vi fikk besøk av Jan Erik Vold, som holdt foredrag om den tidligere nevnte Theodor Kittelsen. Og før vi hadde rukket å komme til den normale gjenge igjen, så var September her og vi reiste atter en gang på studietur. Denne gangen gikk turen til det store utland, nemlig Skottland og Edinburgh! Her besøkte vi andre bibliotek for inspirasjon, samt andre kulturelle rariteter. Da vi kom hjem igjen startet vi opp med bibliotekets venneforening.



I Oktober byttet vi ut Sonja med Karine. Karine er vikar for Sonja, som kommer tilbake i Juni, etter å ha vært hjemme med lille Vemund. I samme måned hadde vi vår årlige forfatteraften i samarbeid med Kystbokhandelen. I år hadde vi besøk av Lena Roer, Jan Mehlum og Trude Teige, med stor suksess (bøkene deres har fortsatt lange ventelister). Vi hadde også det o'store boksalget etter opprydding i hyllene og ommøbleringen. Samme uke som boksalget fikk vi besøk av 1. - 4. klasse på Kragerø skole, og vi snakket om gode bøker.





I November var det tid for vårt faste arrangement for førsteklassingene i kommunen, Morgengry. Årets tema var troll i Norden, og vi fikk besøk av de to tanntrollene Karius og Baktus. Etter forestilling fikk elevene lov til å låne på biblioteket med sitt helt nye lånekort.





I Desember var det ny runde med bokprat. Denne gangen reiste den barnslige delen av biblioteket ut til Hellefantene for å snakke om gode bøker. Det nærmet seg jul, og barneavdelingen laget en egen julekalender med figurer fra litteraturverden og godteri (igjen). Og vi må ikke glemme den årlige presentasjonen av årets Historieglimt, i samarbeid med Kragerø & Skåtøy Historielag. Pju, det var det vi gjorde i 2014. Hva gjorde dere?


Statistikken for 2014

Dette var det året vi begynte med e-bøker. Mange frykter at elektroniske bøker vil overta for den fysiske boka. Vi derimot tror ikke det er noe å frykte, ser man på utlånstallene våre for 2014. Totalt 48000 medier ble lånt ut i fjor, og da tar vi med omlån (det vil si fornyelser). Med medier mener vi alt fra bøker, lydbøker, filmer, spill, sportsutstyr, lydanlegg og tidsskrifter. Over 12000 filmer har blitt lånt fra biblioteket. De mest populære ser dere nederst på innlegget her, hvor dere kan se at det går mest i barnefilmer. 5000 lydbøker har blitt lånt, et medium som flere får øyne opp. Og til slutt, 35000 bøker har blitt lånt ut i løpet av året, derav 20000 bøker fra voksenavdelingen og 15000 barne-og ungdomsbøker.



Dette var det året alle barna leste dagbøker. Ser man på utlånstoppen er det to serier som markerer seg: En pingles dagbok (plass nr. 2, 4, 5, 8 og 10) og Dustedagbøkene (plass nr 8, 9 og 10). Barn vil lese morsomme bøker om antihelter som har få men trofaste venner. Hvis de ikke heller ville lese om detektivheltene til Jørn Lier Horst i serien CLUE, eller "de to små blå" Kaja og Stine".
De voksne likte også å lese om Jørn Lier Horst sin detektivhelt, dog den litt eldre politietterforskeren Wisting. Jo Nesbø var så klart den virkelig vinneren for årets som var.



Bøker til voksne

1. Veien til førerkortet av Dagfinn Moe (45 utlån)
2. Sønnen av Jo Nesbø (39 utlån)
3. Politi av Jo Nesbø (33 utlån)
4. Hulemannen av Jørn Lier Horst (31 utlån)
5. Mørke hjerter av Hanne Kristin Rohde (29 utlån)
6. Jakthundene av Jørn Lier Horst (28 utlån)
8. Et helt halvt år av Jojo Moyes (27 utlån)
8. De usynlige av Roy Jacobsen (27 utlån)
10. En mann ved navn Ove av Fredrik Backman (26 utlån)
10. Lengsel etter penger av Jan Mehlum (26 utlån)









Lydbøker

1. Gravrøys av Johan Theorin (23 utlån)
2. Hulemannen av Jørn Lier Horst (19 utlån)
3. Profetene i Evighetsfjorden av Kim Leine (14 utlån)
5. En mann ved navn Ove av Fredrik Backman
5. Bunnfall av Jørn Lier Horst
5. Midnattsrosen av Lucinda Riley
5. Når gjøken galer av Robert Galbraith
5. Dandy av Jan Guillou
5. Den 13. disippel av Tom Egeland




Filmer

1. Frost (30 utlån)
2. The Hunger games: Catching fire (29 utlån)
3. De urørlige (28 utlån)
4. Alvin og gjengen 3 (27 utlån)
5. The Butler (26 utlån)
6. Captain Phillips (25 utlån)
10. Caprinos eventyrlige verden 2: Karius og Baktus (24 utlån)
10. Grusomme meg 2 (24 utlån)
10. Fly (24 utlån)
10. 12 years a slave (24 utlån)
10. Grusomme meg (24 utlån)












Bøker for barn

1. Guinness rekordbok (61 utlån)
2. En pingles dagbok: Brakkesyke [6] av Jeff Kinney (26 utlån)
4. En pingles dagbok: Den brutale sannheten [5] av Jeff Kinney (24 utlån)
4. Ødelagt av Janne Johnsen (24 utlån)
5. En pingles dagbok: Siste stikk [3] av Jeff Kinney (22 utlån)
8. Nedtegnelser fra en lykkelig hjerteknuser - NOT [6] av Rachel Renee Russell (19 utlån)
8. En pingles dagbok: Greg Heffleys dagbok [1] av Jeff Kinney (19 utlån)
8. Thomas kler seg ut av Gunilla Wolde (19 utlån)
9. Nedtegnelser fra en populær partyjente - NOT [2] av Rachel Renee Russell (18 utlån)
10. Nedtegnelser fra en bedreviter - NOT [5] av Rachel Renee Russell (17 utlån)
10. En pingles dagbok: Rodrick ruler [2] av Jeff Kinney (17 utlån)
10. En pingles dagbok: Hundedager [4] av Jeff Kinney (17 utlån)
10. En pingles dagbok: Tøffe tider [8] av Jeff Kinney (17 utlån)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar